top of page
Writer's pictureVioletta Asyev

מאזורי נוחות לטריטוריה לא ידועה: המעבר מכיתה ו' לכיתה ז'

כאימא, לאביגיל המקסימה. אני מודאגת מהאתגרים החברתיים שהיא עלולה להתמודד איתם במהלך המעבר מבית הספר היסודי לחט"ב. זה לא רק להשאיר מאחור חברים ותיקים ולהסתגל לתרבות בית ספר חדשה אלא גם הלחץ להשתלב ולהצטיין לקראת הלימודים בתיכון והבבגרויות.


בעולם של היום, ילדים מבלים זמן רב בטלפון הסלולרי שלהם, האם ידעתם שילדים בין הגילאים 8 -12 צורכים בממוצע 4 שעות של מסך ביום ( זה מטורף!!) , דבר שיכול להיות גם ברכה וגם קללה. בעוד שפלטפורמות מדיה חברתית יכולות לעזור להם להישאר מחוברים עם חברים ובני משפחה שגרים רחוק, הם יכולים גם לתרום לתחושות של בדידות ובידוד, במיוחד כשמדובר ביצירת חברים חדשים.


שריי גלב, מרצה ומנחת קבוצות בכירה במכון אדלר, מצביעה על התהליכים הפנימיים ההופכים את המעבר מהיסודי לחטיבה למאתגר עבור הילד. "בתקופה זו הילדים חווים חוסר ודאות עצום, הן לגבי מה שעובר בתוכם גופנית ונפשית והן מבחינת סביבת בית הספר החדש. חשוב לזכור שהילדים מגיעים לשלב ההתפתחותי חדש בגיל הזה. הם עוברים משלב הילדות לשליש הראשון של גיל ההתבגרות ( מתוך כתבה: https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4408622,00.html)



מערכת החינוך מכירה בקושי של הילדים במעבר מהיסודי לחטיבה ויש תכניות המתקיימות עוד בבית הספר היסודי ומועברות ע"י מחנכות הכיתות, העוסקות בפיתוח עצמאות, לקיחת אחריות, יצירת קשרים חברתיים חדשים והפחתת חששות הילדים לקראת המעבר. אך אין די בכך.

תרבות חט"ב שונה לרוב מתרבות בית הספר היסודי, עם דגש רב יותר על ביצועים אקדמיים, ספורט ופעילויות חוץ בית ספריות. ילדים עשויים למצוא את זה מאתגר להסתגל לתרבות החדשה הזו, מה שעלול להוביל ללחץ וחרדה. בנוסף, העומס האקדמי לרוב תובעני יותר מאשר בבית הספר היסודי. ילדים עלולים למצוא את עצמם מתקשים לעמוד בקצב הלימודים ושיעורי הבית, מה שיכול להשפיע גם על חייהם החברתיים. הם עשויים להרגיש לחוצים להקריב את החיים החברתיים שלהם כדי לעמוד בקצב העבודה האקדמית שלהם, מה שיוביל לתחושות בידוד נוספות.


כדי לטפל בבעיות חברתיות אלו, הדרכים לעשות זאת היא על ידי מתן קורסי העברה, קורסים אלה יכולים לעזור לילדים לעבור בצורה חלקה את המעבר המלחיץ על יד כך שבקורסים הם לומדים כיצד להתמודד עם אתגרים חברתיים ואקדמיים שהם עשויים להיתקל בהם בחטיבה, רוכשים ידע בסיס בכל הקורסים החדשים ומתחילים מנקודת מוצא טובה יותר, רוכשים חברים ושומעים דעות של בני נוער בגיל שלהם שגם בדרכם לחטיבה ולהרפתקאה החדשה. שילוב של פעילויות חוץ לימודיות כגון ספורט, מועדונים ומוזיקה כחלק מהקורסים יכולות לספק מרחב חיובי ובטוח לילדים להכיר חברים חדשים ולבנות מערכות יחסים מתמשכות.


לסיכום, המעבר מבית הספר היסודי לתיכון יכול להיות מאתגר, במיוחד בעולם של היום, שבו המדיה החברתית ממלאת תפקיד משמעותי בחיי ילדינו. כהורים ומחנכים, עלינו לעבוד יחד כדי לספק סביבה בטוחה ותומכת לילדינו לשגשוג חברתית ולימודית. על ידי כך, נוכל לעזור להם לבנות חברויות משמעותיות ולהתפתח לאנשים בעלי ביטחון עצמי ומסוגלות.



60 views0 comments

Commentaires


bottom of page